We need more players !





Ostalo je još samo nekoliko sedmica do početka sezone, a naša ekipa još uvijek nije kompletirana. Što se tiče igrača koji su napadački orjentisani tu problema nema. Ali šta je sa defanzivcima ?


Prošle sezone smo primili 41 pogodak, što u prosijeku znači da primamo gol u svakoj utakmici. Ovo je najgora odbrana koju smo imali u zadnjih 6 godina. Samo smo u sezoni 2002/03 primili jedan pogodak više. Ekipi koja se bori za titulu, ovakve stvari se ne smiju dešavati. Moderni fudbal se zasniva prvenstveno na dobroj odbrani. Od odbrane kreće napad i od napada kreće odbrana. Zna se zašto golman nosi broj 1, jer je najvazniji igrač. Ma kako vam god to čudno zvučalo. Ekipa može da igra bez napadača, krila ili beka. Ali ne može bez golmana. Odlaskom Simena i Lemana, Arsenal još traga za pravim čuvarom mreže. Neznam zašto Venger sa takvom neozbiljnošću pristupa tom pitanju. Ranije i mogu razumjeti, nije bilo dovoljno novca. Ali šta je sada ?! Kada nam je na računu preostalo još € 30 mil. Zar se ne isplati potrošiti 10 mil. na golamana koji će braniti još najmanje 5 godina ?!


Isto što vrijedi za golmane, veži i za defanzivne vezne igrače. Imali smo Vijeru a zamjene su mu bile Edu i Gilberto. Kada je Patrik otišao imali smo Gilberta i zamjena mu je bio Flamini. Flaminija je mjenjao Song. Sada kad je samo on ostao , nema nikog da ga zamjeni. Momak je naprosto eksplodirao prethodnu sezonu. Ali svaki njegov izostanak se jasno osjetio na terenu. On je taj koji kvari igru potivnika i sakuplja zalutale lopte na sredini terena. Igrač koji je isključivo orjentisan na defanzivne zadatke. Ako u napadu nešto i uradi, svaka čast. Taj posao je prepušten kreativnijim i tehnički potkovanijim igračima. Diabi i Denilson nikad do sada nisu mogli da odrade taj posao uspješno kao Song. Abu raspolaže odličnim fizičkim osobinama, ali u mislima jednostavno nemože ostati 90 min. skoncentrisan na odbrambene zadatke, kao i Denilson.


Nešto bolja situacija je sa štoperima. Iako nam ni tu ne cvijetaju ruže. Otišla su trojica (Galas, Senderos i Silvestre), a stigao je samo Kosijelni. Istina tu je povratnik Djuru i mladi Danac Nordtveit, ali uz dužno poštovanje sa njima dvojicom kao prvim zamjenama ne smijemo ni da pomišljamo o osvajanju titule. Pogotovo ako znamo da je Johan pauzirao cijelu prošlu sezonu. Znači Profesor mora sebi uzeti pod obavezno da dovede još jednog štopera. Nije bitno bio to Džagijelka ili Mertesaker. I sada kada mislimo da ako riješimo zadnjeg veznog, golmana i štopera naši problemi prestaju onda se varamo. Šta je sa pozicijom lijevog beka?! Šta ako Kliši obet bude imao probleme sa leđima? Ko da ga zamjeni? Gibs?! Momak će biti odličan, ali ni on nije igrao cijelu proslu sezonu. Traore ? Ofanzivno odličan, ali u defanzivi nastaje konfuzija. Zašto se to nemože riješiti kao što je urađeno sa Sanjom i Ebueom. Potpuno se i ne primjeti razlika kada naprave izmjenu.


Prelazni rok traje do zadnjeg dana Augusta. Znači ostaje nam mjesec dana za dovođenje pojačanja. € 30 mil. plus 6 mil. od Eduarda je nadam se dovoljna suma da se pokriju sve rupe u ekipi. Inače, uz nezaobilazne valove povreda i dužinu naše klupe, ponovo ćemo se naći u situaciji da nam se snovi o tituli sruše mjesec dana prije kraja sezone.



***Gunner4Ever&&Arsenal4Life***

0 KOMENTARA:

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP