Loša procijena ili ispravna odluka ?!





Svi znamo da nas je Viliam Galas napustio i nastavio karijeru u drugom klubu. Na našu nesreću ponovo je odabrao rilavski klub, i mislim da mu tu stvarno ne smijemo zamjeriti. Nismo bili ljuti kad je došao iz Čelzija a sad bi kao trebali kad odlazi u Totenhem. Taman posla ! Ono što mene muči je činjenica da smo zbog njegovog ponašanja izgubili igrača kao što je Kolo Ture. Igrač koji je svim svojim srcem volio klub i klub je volio njega. Da li je tada, prava odluka bila zadržati Galasa a njega prodati ? Nadam se da odogovor slijedu u daljem tekstu.


Ako bi sada tražili odgovor na ovo pitanje, mislim da bi bilo besmisleno. Lako je biti general poslije bitke. Teško je bitku vojevati. Prvo ću napraviti veoma kratku analizu obadva igrača. Jedan je brz, okretan, tehnički potkovaniji, srcem hrabriji i može igrati na više pozicija. Drugi je odličan u skoku, sjajno markira igrače, sve što ima kaže vam pravo u oči i ima veliko iskustvo kao i autoritet . Šta odabrati ?! Ako se Venger nije mogao odlučiti kako onda ja da se odlučim. Htjeo je da zadrži obadvojicu, a u dvije sezone je ostao bez njih. Kako general Džordž S. Paton kaže : "Neznam šta je ključ uspijeha, ali ključ neuspjeha je sasvim sigurno u pokušaju da se svima udovolji! " Njih dvojica zajedno nisu mogli, iako nam je Profesor govorio da su to profesionalci i kada izađu na teren u glavi im je samo maksimalan doprinos timu. Naravno, na terenu se to nije dešavalo. Odbrana je pucala a mi smo gubili bodove. Uprava je očekivala ili njihovo pomirenje ili odlazak jednog igrača. Nažalost desilo se ovo drugo.


Galas je bio kapiten, jedan od najboljih štopera u to vrijeme i postigao je par ključnih pogodaka u zadnjim minutama utakmice. Svi pamtite gol iz kornera protiv Čelzija a isto tako u zadnjim minutama protiv Mančestera. Pošto je želio ostati u klubu po svaku cijenu, Kolo je i sam zaključio da bi i za njega a isto tako u tom trenutku i za klub bilo najbolje da svoju karijeru nastavi u drugom okruženju. I dan danas se sjećam šta je izjavio kada je napustio Arsenal. "Sjećam se sezone 2003/04, svi smo bili kao braća. Dali bi život jedni za druge, bez razmišljanja. A sada je sve drugačije...."


Nema više ni Galasa ni Turea. Obadvojica su dala veliki doprinos klubu i na to im moramo biti zahvalni, gdje god da igraju. Nevrijedi više lupati glavu šta bi bilo, kad bi bilo... Jer život, život nema reprizu!

3 KOMENTARA:

Anonymous 23 Aug 2010, 01:07:00  

na pitanje sta osvajamo ove sezone nemam odgovor,jer se bojim da ce i ovo biti godina bez trofeja.......ali se nadam da grijesim

Anonymous 23 Aug 2010, 09:47:00  

ma ako nista, osvojićemo Liga kup :) Šalim se.. Za sada nas smatraju favoritima odmah poslije Chelsea

Anonymous 23 Aug 2010, 11:48:00  

Stvarno nzm sta reci.......jedno je sigurno...ostali smo bez najboljh stopera na svijetu...dobro je sto Vermalen ostaje....da vidimo Skilacija kako ce se pokazat....... AFC in <3

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP