Aaron Ramsey - It's my time !

Koliko god Vilšer bio iznenađenje u prošloj, mislim da će isto tako Remzi biti u ovoj sezoni. Naravno, sa Remzijem smo se dosta ranije susreli, ali nije imao prilike da se ustali u prvi tim. Pretprošla sezona je trebala biti ta, u kojoj se trebao pokazati i dokazati. Počeo je odlično, ali je onda došla ta srašna povreda u meču sa Stoukom i odvojila ga od terena više od godinu dana! Uslijedile su uspješne operacije, pa period mirovanja, i tek onda je počeo sa treninzima. Svi su bili sretni, kada je ponovo kročio na teren, ali najviše mladi Remzi. I od tada, su se stvari počele odvijati u njegovu korist. Postao je ni manje ni više, nego kapiten svoje reprezentacije.  Potigao je i pobjedonosni pogodak u utakmici sa Mančesterom. A uopšte učestovati u jednoj takvoj utakmici nakon tolike pauze, pokazuje samo koliko povjerenje u njega ima Venger!


Kao i Fabregas, Remzi takođe posjeduje plejmejkerski talenat. Kažem talenat, jer sa time se igrač rađa - to se teško da naučiti. Vilšer ima odličnu viziju, ali je ofanzivno dosta statičniji na terenu nego pomenuta dvojica. Svi znamo da je Vilšer velika radilica, ali kažem da je statičniji jer mu je radijus kretanja u ofanzivi, daleko manji nego kod Arona. Pomislićete da je zbog toga što na terenu igra dosta dublje, ali nije. U jednoj utakmici je igrao ofanzivnije, dok su mu čuvali leđa Denilson i Song, i trebao je biti glavni kreator igre. I upravo tad se pokazalo ono o čemu sam malo prije pisao. Taj radijus je sveden na kretnje samo kroz sredinu terena, kao i pasovi. Konstantno razmišljanje o tome, da je on taj koji se treba izvlačiti i kreirati igri, smanjuje njegove kvalitete zbog previše nepotrebnog razmišljanja. Dok, kod Remzija to sve dešava spontano. Jer to mu je u podsvijesti i to mu je urođeno. Ne gubi vrijeme razmišljajući gdje, kad i kako se treba otkriti suigraču, a kada se vratiti u formaciju. A to znači mnogo! 

Još jedan problem u Arsenalovoj igri su i konstanta forsiranja lopte u prostor. To je odlična stvar, ali koliko takvih lopti prođe kod ekipa poput Barcelone, Čelzija i Mančestera? Veoma malo! Upravo takve lopte su Fabregasova specijalnost, ali i mana baš u pomenutim slučajevima. Kada je on na terenu, kroz njega ide sva naša igra. I onda ide puno kruženja oko šesnaesterca da bi se uputio jedan takav pas. Pa i kada se to izvede, ko vam garantuje da će biti iskorišten ? Srećom tu je i van Persi, pa svojim izvlačenjima ostavlja prostor za Cesca i ostale. Ali kod Remzija to izgleda dosta drugačije. Iako je slabiji igrač, njegova igra je dosta "šira" i raznovrsnija. Osim kroz sredinu, veliki broj njegovih pasova ide na stranu ka krilima. I to je ono što je ključ uspjeha. Ako hoćete da otključate odbranu protivnika i stvorite prostor, prvo ga morate raširiti. A igrom kroz sredinu je to veoma teško. Osim toga, Remzi radi odličan posao i sa dugim dijagonalnim loptama velike preciznosti. Pas od pedeset metara za Volkota protiv Malezije je upravo jedan od takvih. 

Ovde je prikazan grafik, preuzet sa ZonalMarking.net, na kome su prikazani pravci Remzijevih pasova. I on, na najbolji način pokazuje upravo tu raznovrsnost u njegovoj igri. Želim mu odlične pripreme, jer pred nama je najteža sezona do sada. A igrač poput njega nam je prijeko potreban. 

It's only one Aaron Ramsey! One Aaron Remsey, One Aaaaron Raaamsey ...


0 KOMENTARA:

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP