Football Virtuoso





Kažu da je fudbal igra u kojoj je sve moguće. I to je tačno. Ali po svemu sudeći, to pravilo važi i za sve ostale stvari koje su usko vezane za fudbal. Tu prvenstveno mislim na transfere i trenere. I zamislite, sve ovo ima direktne veze sa nasim klubom.


Rejmond Domenek. Prethodna rečenica je u gramatičkom smislu veoma neodređena, ali u svijetu fudbala ona je zapisana korektno. Rejmond Domenek i tačka! Dalje nema i ne postoji. A evo i obrazloženja zašto je to tako:

Kada trener pravi ekipu koja će da učestvuje na nekom takmičenju, bilo klupskom ili reprezentativnom, uzima one igrače koji su za "to" najsposobniji. Znači igrači sa što boljim tehničkim, psihičkim i fizičkim osobinama. Rijetko, ali se ipak desava da tih idealnih 11 nefunkcionise najbolje. Tada se prave male korekcije dok se nedobije tim koji ce biti u stanju da ostvari planirane ciljeve. Naravno, svaki igrač dobija priliku da se izbori za zeljenu poziciju i da postane dio ekipe koja će iznijeti veći dio tereta. Ovo je normalan redoslijed radnji koga se pridržavaju svi treneri. Svi osim jednog. Njemu su draže zvijezde na nebu , nego na terenu. Ako ste rođeni između 24. oktobra i 22. novembra onda nemati nikakvu šansu da zaigrate fudbal na profesionalnom nivou. Ako ste slučajno u horoskopu Lav a igrate u odbrani, onda ste pod stalnom sumljom. Jer kako kaže ovaj ugledni trener : "Znam da će se kad-tad praviti važan, i da ćemo zbog njegove arogancije primiti gol." I to je samo jedna u nizu mudrih izreka francuskog stručnjaka. A da je sve ovo sprovedeno u praksi , najbolje smo osjetili na svojoj koži : Samir Narsi i Robert Pires. Ali na svu sreću po igrače, koji su rođeni u "pogrešne dane" , trener/astrolog napušta selekciju Francuske.

Kada je riječ o transferima , to je posebna priča. Izgradnja novog stadiona se prvenstveno odrazila na količini novcu dostupnog za kupovinu novih igrača. Sve do ove godine, u kojoj imamo pa može se reći fin budžet. 40 mil. funti nije mala stvar. Ali onda se dešava nešto čudno. Baš tad, kada imamo sredstva, dovedemo dva igrača za džabe! Dva igrača koja mogu imati veliki značaj zna naš klub u narednoj sezoni. Šamakov dolazak sada sigurno baca Eduarda u drugi plan. Pa je moguć i njegov odlazak. Znači dodatna zarada. Trenutno stvari stoje ovako : Napad je sigurno popunjen. U sredini nam treba jedan zadnji vezni, ali ako ću iskreno, meni je i Song dobar. Iz sezone u sezonu stasava u pravog igrača. Puno trči, prekida protivničke akcije, uvijek je tu da pomogne saigraču, brzo se uključuje u napad i sto je najbitnije ostavlja srce na terenu. Ono što me brine jesu pozicije centar-halfa i golmana. Galas, Silvestre, Kembel i Senderos su četvorka na koju više nemožemo da računamo. Na tim pozicijama ostaju samo Tomi i Đuru, koji nije igrao godinu dana. Znači štoperi su nam preko potrebni. O golmanima da i ne govorim. Spominju se sva moguća imena, od Švarcera i Freja do Kosijelnija i Džagijelke. Sigurno da stvar otežava i Mundijal ali kako nama tako i drugima. Pozitivna stvar u tome svemu je Vengerova izjava da neće štedjeti ako se ukaže dobra prilika.

Ostaje nam samo da se nadamo uspješnom prelaznom roku. Siguran sam da će biti i nekih nepoznatih lica koja će vrlo brzo dobrim partijama ući u naša srca. I naravno, uzivajte u fudbalskom spektaklu na crnom kontinetnu uz zvuke Vuvuzela , truba koje nevjerovatno izluđuju sve ne - afričke zaljubljenike u fudbal.


***Gunner4Ever&&Arsenal4Life***

4 KOMENTARA:

Anonymous 13 Jun 2010, 19:57:00  

On je unikat. Ko jos bira igrace na osnovu horoskopa?!!! Sta da je Zidan bio Škorpija ili Vaga, posto nema nijednog igrača koji je Vaga u horoskopu?

Unknown 13 Jun 2010, 20:03:00  

Definitivno unikat. Mogu samo da zamislim kako se oseća igrač kada zna da zbog tih gluposti ne moze da igra na Mundijalu. Ali srećom pa ga smijenjuju na kraju prvestva. Samo se nadam da se Loran Blan nebavi atrologijom.

Anonymous 19 Jun 2010, 21:58:00  

Bice dobro. Imace pojacanja. Treba stoper. I golman

Unknown 19 Jun 2010, 22:01:00  

stoper(i) i golman sigurno... i nebih me uopste zacudilo da dovedemo nekoako ga ko ce moci da zamjeni klisija kad se povrijedi.. isto tako jednog zadnjeg veznog..

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP