Odbrana - analiza i statistika !


Na pitanje jednog novinara :"U koji dio ekipe imate najviše povjerenja ?" Luis van Gal je odgovorio: "Morate imati povjerenje u sve vaše igrače. Jer napad počinje od odbrane , a odbrana sa napadom." Ono što Arsenalu svakako nedostaje je kvalitetna odbrana. Odlaskom Klišija, taj kvalitet se samo smanjio. Ali pogledajmo sada kako je sve izgledalo, dok je tim bio na okupu.

Najbolju odbranu u ligi su imali Čelzi i Man City. Za razliku od njih, primili smo čak 10 pogodaka više. 43 u 38 utakmica. Poražavajuće, zar ne ?!  Prošla sezona nije bila ništa sjajnija. Primili smo samo dva pogotka manje. Problem Arsenala, kako je i sam Venger govorio nije odbrana u otvorenom dijelu igre - već u prekidima. U prethodne dvije sezone, taj procenat iznosi više od 50 % , tačnije 53 % pogodaka smo primili iz prekida! Gori od nas su bili samo W.B.A, Villa i Sanderlend. 

 U sezoni 2005-06, kada je odbranu predvodio Kempbel, primili smo samo 9 pogodaka, a 2008-09 ukupno dvanaest pogodaka. Odlaskom Turea u Siti, stvari su se drastično pogoršale - sa 12  na 23 , a to je skoro pa duplo! Što znači, da nam ni prisustvo Vermalena , u ovom segmentu igre nije donijelo nikakvog pomaka. Ekipa Fulema je primila najmanje pogodaka iz prekida ove sezone. Visoki Hengelad  i Švarcer su ih doveli na  cifru od samo deset lopti koje se završile u njihovoj mreži. 

Još jedna poražavajuća činjenica je i faktor sreće, koji našoj ekipi u potpunosti nije bio naklonjen. Čak dvadeset i dva puta smo pogodili prečku ili stativu. Da je lopta svaki put završila u mreži, analitičari su procijenili da bi Arsenal na kraju sezone zauzeo prvu poziciju sa 13 bodova prednosti ! Naravno u analizi su uračunati i dodatni bodovi ostalim ekipama. 

Zbog odlične odbrane tokom otvorene igre, nedostatak Klišija možda i neće biti tako dramatičan. Ali ne dolaskom visokog i kvalitetnog štopera, sve ono urađeno u napadu, biće bačeno u blato kao i prošle sezone. Da li će Venger ispuniti svoje obećanje i pojačati tim za narednu sezonu ? 

Iskreno se nadam, inače nam ni stampedo u napadu ne može pomoći!


0 KOMENTARA:

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP