Na zapadu, ništa novo.


Nakon prve odigrane utakmice, pokazale su se sve slabosti naše ekipe. Ofanzivno smo i dalje jaki, čak smo u nekim segmentima igre znatno i napredovali. Ali u odbrani smo jednostavno zakazali. I ne samo u ovoj, već i u svim pripremnim utakmicama.

Pokazali smo svu našu nemarnost i neozbiljnost. Protiv Kelna, smo se u pojedinim trenucima branili odlično. Bez lopte smo bili postavljeni u formaciju 4 - 5 - 1 sa zadnjim veznim, koji bi sa suigračima uduplavao protivnika. I tako veoma kompaktno vršili presing  na sredinu terena. Upravo ta kompaktnost i visoko postavljena odbrana je onemogućila protivnika da kreira akcije, već ga ograničila da dugim loptama pronalazi napadače. I to je ključ uspjeha. Ako smo kao pojedinci defanzivno inferiorniji, timskim radom možemo se postaviti čak u superiorniji položaj od protivnika. Kako on da pokaže svoju snagu, ako mu ne dozvoljavamo da prenese loptu preko polovine terena ?! Barselona to danas najbolje radi. Konstatno vrše pritisak na poslednju trećinu terena, ali ne tri ili četiti igrača, već se formacijski pokreće čitava ekipa. 

Jedina pozitivna stvar , a da se tiče odbrane jesu prekidi. Počeli smo koristiti zonalno markiranje, i izgledamo dosta stabilnije. Umjesto borbe jedan na jedan, dva ili čak tri naša igrača skaču za loptu i beskompromisno je izbacuju. Bez puno nauke i razmišljanja! 

Ofanzivno postajemo sve bolji i bolji. Štoperi nam sada aktivno učestvuju u građenju igre, i to je za svaku pohvalu. Ono što me još raduje je činjenica , da sve više loptu prebacujemo i na drugu stranu terena. Nema više onog usiljavanja kroz sredinu, već se lopta usmjerava i po bokovima. Ako ne može po jednom, odmah se šalje na sasvim drugu stranu, koja je obično skoro prazna zbog velike koncetracije igrača u sredini terena. I tu trebamo tražiti šansu. Gibs, Traore i Sanja su igrači koji iz pozadine, svojom brzinom, veoma dobro mogu iskoristi taj prazan prostor, i solidno zaprijetiti protivniku. 

Ostalo je da se odigra još jedna utakmica, nakon koje ćemo vidjeti šta možemo očekivati od sastava kojim trenutno raspolažemo. Pojačanja u odbrani su nam preko potrebna, ali isto tako moramo i timski više poraditi na ovom segmentu igre. 

Novi igrači se odlično uklapaju u ekipu, i nadam se dolasku novih. A do tada uživajte u narednoj utakmici, i vjerovatno boljem izdanju našeg tima. 



 

0 KOMENTARA:

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP