Pet stvari koje Venger mora uraditi !





1. Bolje iskoristiti bekove - Arsenal je tim, koji tradicionalno ima odlične bekove. Od Vinetburga, Diksona, Kola, Sanje pa sada i Santosa. Problem je u tome što prelaskom u novu formaciju, mi jednostavno ne izvlačimo maksimum iz ovih igrača. Tokom utakmice, izvršavaju ogroman broj pretrčavanja krilinih igrača, ali se sve onda svodi na centar-šut ili dodavanje ka suigraču. Sanja je veoma prodoran bek. Takođe, ima i  pristojan šut - što je nekoliko puta i pokazao. Ali, Venger im jednostavno ne dozvoljava ulazak u sredinu, i tako nismo u mogućnosti da iskoristimo sav potencijal ovih igrača. Dolaskom Santosa, koji posjeduje odlične tehničke i šuterske sposobnosti, Venger će sigurno morati nešto da uradi po ovom pitanju.

2. Direktnija dodavanja - Naš stil igre omogućava da gledamo jedan lijep i atraktivan fudbal. Ali previše je tih kratkih i neupotrebljiv pasova. Igra u jednom trenutku postaje monotona, i jednostavno kružimo oko protivničkog šesnaesterca. U koliko budemo koristili više direktnijh pasova, igra će postati brža i tečnija. Imamo igrače koji su odlični tehničari, pa nam takva strategijska promjena, sigurno ne bi teško pala. 

3. Bolji kontra-napadi - Nekada smo bili tim, koji je bio sinonim za ove stvari. Odlična tranzicija i transformacija iz odbrane u napad. Sada je to sve nekako usporeno, i ovaj ozbiljan problem trebamo riješiti u što kraćem roku. Znam da to možemo, jer igrače koje imamo krasi sjajna brzina.

4. Šutevi  sa distance  - Samo kad se sjetim da u nekim trenucima, kada se lomi rezultat, mi i dalje pokušavamo ući u protivnički gol - naprosto poludim. Ne kažem da trebamo odustati od načina na koji igramo, već pronaći balans, između prevelikog broja dodavanja i šuteva koje upućujemo na gol. Mi jednostavno premalo šutamo! Jedan Remzi, Arteta, van Persi, Žervinjo, Rosicki  i  da ih sve ne nabrajam - imaju odlične sposobnosti da ugroze protivnički pogodak i van kaznenog prostora. Slično kao sa bekovima - jednostavno ne iskorištavamo igrače maksimalno.

5. Veća pokretljivost igrača - Događa se da sve manje dajemo pogodke iz drugog plana. Kada gradimo napad, igrač koji je sa loptom čeka sa dodavanjem dok god se bar jedan od suigrača, koji je u boljoj poziciji od njega ne otvori. U protivnom, kratkim pasom predaje loptu prvom igraču do sebe - ne rijetko i nazad. Ono što je problem, to je da su naši igrači  ponekad statični. Venger to pokušava nadomjestiti zamjenom pozicija krilnih igrača, ili dolaskom van Persija veoma duboko. Ali dok god trojka na sredini ne bude vršila konstatnu rotaciju u odnosu na loptu - stvar će ostati ista. To nam je jedno vrijeme krenulo odlično. Rezultat toga, Song je sve više učestovao u napadima, i čak par puta postizao i pogotke. 


Ovde sam naveo par važnijh stvari koje se najviše ističu. A njihovom promjenom, svakako možemo unaprijediti svoju igru. Nadam se da će nam novi igrači dati neku drugu dimenziju u našoj igri, te tako postati još konkurentniji u odnosu na naše protivnike.

Arsenal FC News Feed

Sportske.net

SportSport.ba

  © Blogger template Writer's Blog by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP